Agendatracker Q2 2024: Oppgitte og lattermilde av Frank Løkes Mount Everest-tur

Foto: NTB/Kampanje


Nyhetsbildet i andre kvartal har satt hele følelsesregisteret i sving hos nordmenn. Vi blir både oppgitte, triste og lattermilde av Frank Løkes krumspring og Ingvild Kjerkhols underkjente masteroppgave. Vipps-ran gjør oss sinte og triste, mens tidenes beste resultat i EM i friidrett gjør oss glade.    

Et kuratert utvalg av de nasjonale hendelsene, som har preget nyhetsbilde i andre kvartal, har fått det norske folk til å kjenne på en rekke følelser.

Ifølge AgendaTracker kommer det frem at hele 21 prosent blir oppgitt over Frank Løkes forsøk på å bestige verdens høyeste fjell, uten ekstra oksygen. Rundt 300 saker har blitt skrevet om Løke og 12 prosent lar seg provosere og like mange trekker på smilebåndet. Rundt 400 saker har blitt skrevet om Ingvild Kjerkhols underkjente masteroppgave og vekker de samme følelsene. 28 prosent blir oppgitt, 19 prosent provosert og 12 prosent bare ler av det. 20 prosent blir også skamfulle på vegne av den tidligere helseministerens forsøk på juks.

– Frank Løke er ganske unorsk av seg og det går sjelden upåaktet hen. Når det gjelder Kjerkhol så var vi vel ganske mettet av politikerjuks fra før, så jeg forstår godt at folk blir provosert, sier Lejla Grinde, leder for strategisk rådgivning i Infomedia. 

Sinte av Vipps-ran og Rød ungdom leder

Fenomenet Vipps-ran ble omtalt i nærmere 100 artikler gjennom juni. Hendelsene der barn ned i 11 års alder blir truet til å vise saldoen sin eller vippse over beløp til ranere, som ikke er stort eldre enn de selv, får nordmenn til å se rødt. 38 prosent oppgir at de blir sinte, 24 prosent triste og 20 prosent provosert.   

Måneden før var det Rød ungdom-leder Amrit Kaur som satte sinnene i kok. Etter at hun publiserte en TikTok-video der hun blant annet stemplet statsminister Jonas Gahr Støre, Nato-sjef Jens Stoltenberg og oljefond-sjef Nicolai Tangen som terrorister. 14 prosent reagerte med sinne, 18 prosent ble provosert av uttalelsene, mens 25 prosent oppgir oppgitthet som den mest fremtredende følelsen.   

Ingebrigtsen og Warholm inspirerer

Selv om det ikke mangler på saker som både provoserer og gjør oss oppgitte, er det også hendelser som utløser følelser på andre siden av skalaen. Med Jakob Ingebrigtsens gullmedalje på den avsluttende 1500-meteren endte Norge med tidenes beste friidretts EM. Med mer enn 200 oppslag om EM forteller hele 51 prosent at de ble glade eller inspirert av medaljefangsten.
Mai måned, som var unormalt varm, med over 20 grader hver eneste dag, kombinert med enorme regnskyll, har også gledet 29 prosent av oss. Samtidig skremmer det unormale været 10 prosent og like mange blir triste.

Mindre engasjement rundt streik og lønnsoppgjør     

Streik og lønnsoppgjøret har flest saker gjennom perioden med rundt 800 saker, men engasjerer ikke like mange. 20 prosent blir oppgitt og 13 prosent blir provoserte, men 23 prosent sier også at de ikke vet eller ikke har lagt merke til sakene. Av andre saker i perioden som nordmenn mener de ikke har lagt merke til eller har noen følelser rundt, topper Danby Choi sin 17. mai tale med 54 prosent.     

– Det blir litt andedam over dette kvartalet, med Frank Løke i spissen. Så er det, tross alt, godt å se at vi fortsatt blir sinna, enten på politikere som jukser eller ran blant barn. Det hadde vært verre om vi bare var oppgitte, avslutter Jørgen W. Bjerke, partner og rådgiver i PR-operatørene.  

Forrige
Forrige

Vi søker flere ambisiøse og kloke PR-hoder

Neste
Neste

Dette er lærdommene fra Cannes Lions 2024