Velkommen til Podtoppen!

Endelig har det kommet en plattform som måler reelle lyttertall til landets podkaster. Podtoppen ble lansert forrige uke, og er en nasjonal, offisiell toppliste. Nå får vi det helt sanne svaret på hvilke podkaster som har flest lyttere her i landet! 

 Podkast tar av som mediekanal med stadig økende lyttertall og antall lyttere. Bruken av podkast er doblet bare siden 2015. Nå blir den også for alvor tatt inn i varmen gjennom å ha fått sitt offisielle målerverktøy; Podtoppen. 

Det har vært en lang vei å gå for å få samlet alle de ulike publiseringsplattformene, blant annet fordi serverlogger må utleveres. Listen lages i samarbeid mellom NRK, Bauer Media Group, P4, Moderne Media (Podspace) og Schibsted Media Group, som utgjør styringsgruppen for Podtoppen. 

Podtoppen analyserer alle podkaster på samme måte etter IAB-standard, en felles metode for målinger som sikrer nøytralitet. Det er to tall som oppdateres ukentlig: Hvor mange episoder som er avspilt eller lastet ned – og antall mobiler og datamaskiner som har blitt brukt. De fleste norske podkaster av en viss størrelse er med på topplista. 

Etter den andre uken med disse offisielle tallene, er det klare indikasjoner på at humor scorer best blant lytterne. Hele topplisten finner du her: 

https://www.podtoppen.no/ 

Fakta om Podtoppen: 

  • Podtoppen analyserer logger ut fra hva som er strømmet/lastet ned og antall unike enheter som har strømmet eller lastet ned minst en episode i den aktuelle uken. 
  • Målingen er lik for alle podkaster som deltar og sikrer sammenlignbare tall på tvers av podkaster og plattformer som følger standarden IABs anbefalinger. 
  • Loggene kvalitetssikres og vaskes for kjente roboter og andre tekniske detaljer som med stor sannsynlighet ikke stammer fra et menneske. 
  • Det må være lastet ned minst 60 sekunder lyd fra en episode for å telle med i målingen. 
  • Det tillates ingen former for autoplay. Sluttbrukeren skal selv ha valgt enten episoden eller trykket «play» for å spille av en episode. 
  • Topplisten viser også hvordan endringen i bruken er fra forrige uke. 
  • Det kan søkes i 15 kategorier og blant alle utgiverne. 

Dette innlegget er skrevet av:

Ikke gå glipp av nyttig PR-relatert informasjon.

Case