Veien til dagens bruk av sosiale medier

Six Degrees, Ryze, Friendster, MySpace, LinkedIn, Photobucket, Flickr, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, WhatsApp, TikTok, Clubhouse – plattformene er mange. Kanskje er det noen du aldri har hørt om, kanskje du er innom flere av disse plattformene hver eneste dag. Konkurransen er tøff, og aktørene streber hele tiden etter lojale brukere.

Sosiale medier kan for mange virke som et relativt nytt fenomen, men de første sosiale plattformene begynte allerede i 1997. På begynnelsen av 2000-tallet fantes det flere sosiale medier i Norge, deriblant Dagbladets Nettby og VGs Blink. Begrepet ble imidlertid ikke vanlig i Norge før i 2008 da Facebook kjapt lokket til seg de enorme mengder brukere, og utkonkurrerte de aller største sosiale mediene – både i Norge og ellers i verden.

De siste årene har Instagram, Snapchat og TikTok fått en stadig mer dominerende plass i markedet, og i 2020 ble Clubhouse lansert – en plattform som gir deg mulighet til å delta i samtaler som tar sted i nåtid. Du får mulighet til å lytte og delta i samtaler som interesserer deg, alt fra aksjeprat til hudpleie til musikk. Applikasjonen hadde rekordmange nedlastninger på svært kort tid, men populariteten falt like raskt som den steg til toppen. Samme året fikk TikTok også en enorm vekst, og denne veksten fortsetter i dag. Hvorfor ble Clubhouse en døgnflue, mens TikTok er på vei til toppen?

Derfor velger vi TikTok

Det sies at Clubhouse tapte terreng på grunn av deres trege introduksjon av nøkkelfunksjoner, dårlige skalerbarhet og mangel på mulige inntekter for brukerne. I 2020, eller i annerledesåret, hadde vi et større behov for å være en del av et fellesskap – utfordringen er at Clubhouse ikke er den eneste plattformen som fyller dette behovet. I tillegg var Clubhouse i utgangpunktet kun for inviterte. Dette opplevdes eksklusivt i begynnelsen, men det gjorde også at det krevde mer av oss for å bli en del av nettverket. I stedet vendte vi tilbake til mer robuste sosiale plattformer som Facebook og Twitter, nettopp fordi vi liker det enkelt. Da appen åpnet for alle, var det for sent.

Clubhouse bidro imidlertid til å popularisere sosiale lydplattformer. Siden plattformen kom ut, har Facebook og Twitter lansert sine egne live-lydfunksjoner, og nå har LinkedIn også kastet seg på trenden. Ofte er det dette som skjer. Én aktør innoverer nye funksjoner, en annen kopierer, tar steget videre og vinner terreng, slik Facebook tok over for MySpace.

Ifølge en undersøkelse av Neilsen har respondenter svart på hvorfor TikTok er en plattform de stadig søker til. De oppga at de føler at de kan være seg selv, og beskriver innholdet som autentisk, genuint, ufiltrert og trendsettende. Det samme gjelder annonsene på TikTok, da disse oppleves ekte, unike og morsomme. De forteller også at de kan se innhold på TikTok som de ikke finner noe annet sted. Selv om det samme innholdet kan deles på Instagram, Facebook og Twitter, skiller TikTok seg ut som et sted å oppdage noe nytt.

Markedsføring på sosiale medier

Så hvordan påvirker disse plattformene oss i dag? Fra å kun være sosiale plattformer hvor man delte bilder og livet sitt på sosiale medier, brukes plattformene hyppig til markedsføring. Slik TikTok har vunnet terreng, er autentisk innhold et av de viktigste elementene for å ha lojale brukere – en utfordrende balanse når inntektene er i andre enden.

I dag står vi også overfor en enorm utvikling av hvordan vi mennesker skal interagere med hverandre i fremtiden – nemlig metaverset. Selskapet som satte metaverset på agendaen, Meta (tidl. Facebook) har i tillegg truet med å stenge Facebook og Instagram i Europa grunnet uenigheter om overføring av data. Metaverset kan forklares som en måte hvor virkelighet og virtuell virkelighet smelter sammen. Ved å ta på deg virtuelle briller, eller kanskje til og med linser, kan du delta i forelesninger i Berkeley eller på en Ariana Grande konsert hvor som helst i verden.

Så hva kommer til å skje med plattformene vi bruker hver eneste dag, og hva blir de største markedsføringskanalene i fremtiden? Vil metaverset gi et nytt liv til mediehusene, og vil TikTok bare fortsette å vokse? Facebook har jo allerede mistet mange av de unge til Snapchat, men det kan være noe annet i morgen. Det gjelder altså å følge med.

Vi bistår flere av våre kunder med innholdsproduksjon og annonsering på sosiale medier. Er du usikker på hvilke kanaler du bør satse på eller trenger du tips til innhold på sosiale medier? Ta gjerne kontakt med byråleder Petter Thorendahl for å høre hva vi kan gjøre for deg.

Dette innlegget er skrevet av:

Case