Trump dominerer nyhetsbildet, men fotball-VM og gruvedrama i Thailand er best dekket

AgendaTracker Q3 2018: Donald Trump er nok en gang den mest omtalte i norske nyheter. Men selv om den amerikanske presidenten dominerer mediebildet, er det gruvedrama i Thailand og Fotball-VM som flest opplever som best dekket, det viser ferske tall fra AgendaTracker – et samarbeid mellom Retriever, PR-operatørene og YouGov.

Trump ble omtalt hele 15 240 ganger i norske medier gjennom tredje kvartal. Det er nesten tre ganger så mye som Fotball-VM Likevel er det sistnevnte nordmenn opplever som best dekket. Også gruvedrama i Thailand utmerker seg i nyhetsbildet. Hele 74 prosent opplever dekningen som god eller svært god. I tillegg svarer 41 prosent at saken om det thailandske fotballaget har gjort inntrykk.

– Det var mange som holdt pusten under de dramatiske ukene da de tolv guttene og fotballtreneren deres var innesperret i en grotte fylt med vann. Saken fikk massiv oppmerksomhet i media verden over, og det var mange som engasjerte seg i det utfordrende redningsarbeidet. Uvissheten om det ville gå bra og hvordan en skulle få de thailandske guttene ut gjorde saken til en virkelighetsthriller, sier Marie Langebeck, rådgiver i PR-operatørene.

Lite engasjement rundt Arendalsuka

Til tross for relativt mye spalteplass, oppgir kun fire prosent at Arendalsuka har gjort inntrykk på dem. I tillegg svarer 28 prosent at de reagerer nøytralt på den politiske festivalen på Sørlandet.

– Arendalsuka har blitt kritisert for å bli en arena for eliten, der de som bruker mest penger er de som får mest gjennomslag. Det er mye som tyder på at mektige organisasjoner og politikere som debatterer, snakker og fester, ikke vekker det store engasjementet blant folk flest, sier Langebeck, før hun legger til:

– Parallelt med Arendalsuka fikk Per Sandberg-saken mye oppmerksomhet i mediene. Den avgåtte fiskeriministeren kan derfor ha tatt litt av oppmerksomheten bort fra selve arrangementet.

Fotball og krig setter følelsene i sving

Der fotball-VM er den saken som har gjort flest nordmenn glade, er det krigen i Syra som opprører oss mest. 95 prosent svarer at krigen gjør de meget eller litt triste. Også flyktningstrømmen skaper reaksjoner, og 92 prosent sier at mediedekningen av mennesker på flukt fra krigsherjede områder gjør dem triste.

– Krigen i Syria har dominert mediebildet gjennom flere år, og det er mye som tyder på at den dramatiske borgerkrigen fortsetter å engasjere. I tillegg har krigen i Syria utviklet seg til å bli et politisk maktspill mellom de internasjonale stormaktene, noe som gir konflikten en ny dimensjon sier fungerende analysesjef i Retriever, Sigmund Wøien.

Dramatikk i Sverige engasjerer

Også valget i Sverige skapte reaksjoner blant nordmenn, og 55 prosent sier riksdagsvalget i nabolandet har gjort de triste.

– Det er sjeldent at valg utenfor egne landegrenser engasjerer oss så mye, men så var det også en helt spesiell situasjon i Sverige. Oppslutningen til det det ytterliggående høyrepartiet Sverigedemokraterna og det store maktspørsmålet vekket stor interesse hos journalister og lesere her hjemme, avslutter Wøien.

Toppsaker Q3 2018

Donald Trump 15240
Per Sandberg-saken 6261
Fotball-VM 5660
Flyktningstrømmen 4195
Skogbrannfare 4054
Krig i Syria 3726
Arendalsuka 3600
Bråk i KRF 3475
Valg i Sverige 2625
Gruvedrama i Thailand 1831

Om undersøkelsen

AgendaTracker-undersøkelsen kartlegger hvilke mediesaker nordmenn har fått med seg og hvordan de reagerer på dem. Den gjennomføres hvert kvartal blant et representativt utvalg nordmenn. Respondentene rangerer nyhetssaker etter hvor stort inntrykk de har gjort og hvor triste, opprørte eller glade sakene har gjort dem. Prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, medieanalysebyrået Retriever og meningsmålingsinstituttet YouGov.

Dette innlegget er skrevet av: