Ti tips og triks for god presentasjonsteknikk

Synes du det er skummelt å stå foran store forsamlinger og holde foredrag og presentasjoner? Fortvil ikke, det finnes en kur. Vi har samlet inn erfaringer fra et knippe erfarne foredragsholdere og dette er deres beste triks til god presentasjonsteknikk.

  1. Snu perspektivet. Ikke tenk så mye på hva du vil si, men hva publikum er opptatt av å lære av akkurat deg.
  2. Tenk gjennom hva publikum er i modus for: er de motiverte for budskapet ditt og har de tilstrekkelig med kunnskap. Tilpass dramaturgien etter dette.
  3. Bruk virkemidlene som støtte til å få presentert ditt hovedbudskap, ikke gi dem hovedrollen.
  4. Kombiner følelser og fakta. Fakta underbygger, gir bevis og troverdighet. Følelser gjør at du engasjerer og at innholdet berører og blir husket.
  5. Ta en liten kunstpause før du starter, og se på publikum. Det gir både deg og tilhørerne fokus på det som skal skje. Pust, og pust igjen.
  6. Hold deg alltid innenfor tidsrammen du har fått. Sjeldent har noen klagd på at en presentasjon er for kort, men ofte på det motsatte.
  7. Fortell hva du skal si, si det og oppsummer hva du har sagt. Gjør det enkelt og tenk at selv den mest uinnvidde skal kunne få utbytte av presentasjonen din.
  8. Øv, øv og atter øv. Still deg opp foran speilet, film deg selv eller, aller helst, ha en generalprøve foran noen kolleger.
  9. Ha alltid back-up hvis du skal bruke tekniske løsninger. Tenk at du fortsatt skal kunne holde foredraget ditt selv om strømmen går.
  10. Ikke krev at publikum skal stille eller svare på spørsmål underveis. Ønsker du interaksjon, sørg for å varme opp med plenumsøvelser.