Nyhetsåret 2017: Trump mest omtalt, men valg og sykkel-VM i Bergen oppleves som best dekket

Foto: Freegreatpicture.com

Donald Trump er den mest omtalte i norske nyheter i 2017. Men selv om den amerikanske presidenten dominerer nyhetsbildet er det stortings- og sametingsvalget, samt sykkel-VM i Bergen nordmenn opplever som best dekket i året som har gått, det viser AgendaTrackers undersøkelse.

Medieanalysebyrået Retriever har registrert at Trump ble omtalt hele 70 110 ganger i norske medier i 2017, det er tre ganger så mye som det norske stortings- og sametingsvalget. Likevel er det sistnevnte nordmenn opplever som best dekket. Også sykkel-VM i Bergen har utmerket seg i nyhetsbildet. Hele 53 prosent opplever idrettsarrangementet som svært godt eller godt dekket, og folkefesten i Bergen overgår derfor ut både Trump og krigen i Syria.

– Til å være et idrettsarrangement ble sykkel-VM svært godt dekket, noe befolkningen også ser ut til å ha fått med seg. Idrettsarrangementet er det største i Norge siden OL på Lillehammer, og det nordligste sykkel-VM noensinne. Vakker norsk natur i møte med de verdenskjente sykkelprofilene ser ut til å fenge både mediene og publikum, sier Nikolai Riibe, rådgiver i PR-operatørene.

Sykkel-VM i Bergen får folk flest til å smile

I tillegg til bred dekning er sykkel-VM i Bergen den nyhetssaken på topp-elleve-listen som gjør flest glad. Nærmere 50 prosent av den norske befolkningen svarer at arrangementet gjorde dem svært eller litt glade.
– Selv om store økonomiske utfordringer er blitt trukket frem i kjølevannet at arrangementet, er det kun 18 prosent som svarer at de føler seg meget trist eller opprørt. Dette tyder på at det er de sportslige bragdene og folkefesten i Bergen som har gjort sterkest inntrykk på de fleste, sier Nikolai Riibe, rådgiver i PR-operatørene.

Trump er mest omtalt

Donald Trump er definitivt mest omtalt i 2017, og den amerikanske presidenten er nevnt i over dobbelt så mange saker som andreplassen: Krigen i Syria, etterfulgt av stortings- og sametingsvalget.

– Som Amerikas president har Trump en av verdens mest innflytelsesrike posisjoner, noe som naturlig nok innebærer mye oppmerksomhet. Når han i tillegg sprer om seg med kontroversielle uttalelser, samt er part i en tilspisset rivalisering mellom med Nord-Korea, øker medienes interesse ytterligere. Det er likevel interessant at kun halvparten opplever dekningen som tilfredsstillende, sier Guro Lindebjerg, analysesjef i Retriever.

Krig og politikk setter følelsene i sving

Krigen i Syria er den saken som opprører nordmenn mest. 96 prosent svarer at krigen gjør de meget eller litt triste. Også aktiviteten i Nord-Korea skaper reaksjoner, og 93 prosent sier at mediedekningen av prøvesprengningene av raketter og trusler fra diktaturet har gjort de meget eller litt triste. Flyktningstrømmen er også blant sakene som har gjort sterkest inntrykk i 2017.

– Det har vært et nyhetsår med mange dramatiske hendelser, i form av krig, terror, ordkrig og maktkamp mellom USA og Nord-Korea. Det er også naturlig at disse sakene gjør inntrykk på folk, sier Guro Lindebjerg, analysesjef i Retriever.

Dette innlegget er skrevet av: