Mer fart og mindre bart – Movember

I november møter hipsterne konkurranse når kreativt ansiktshår ikke lenger er deres domene. Etter at to «mates» i Australia i 2003 kom på det morsomme ordspillet «mo bros» som senere utviklet seg til «Movember» har bevegelsen tatt verden med storm. Det var mangel på fokus på menns helse, og sykdommer tilknyttet menn. Bruk av humor og aktivitet satt virkelig fart på sakene, og bevegelsen har de siste årene tatt av i Norge. Eller har det egentlig det?

November blir til Movember

At menn med et snev av skjeggvekst gror en stripe hår under nesen fire uker i året til et veldedig formål kan virke absurd, men faktisk så har Movember sørget for en enorm innsamling. Dette gjøres blant annet gjennom nettsidene deres hvor du kan donere penger til kjente og ukjente barter. Du kan så klart også følge med på bartene og hvordan de utvikler seg gjennom novembers 30 dager. 4.4 milliarder kroner er totalt samlet inn siden 2003, alt basert på ansiktshår verden over. Hovedmålet til Movember Foundation er å redusere antall menn som dør tidlig med 25 prosent. Et bokstavelig talt hårete men ikke minst stort mål.

Et søylediagram som illustrerer hvordan man redder liv i den vestlige verden.
Foto: Fra danske «politiken» som setter trenden på spissen

Spissborgeren

Da trenden tok av i Norge i 2012 så man virkelig hårballen rulle, plutselig skulle «alle» gro bart. Om alle «mo bro’s» er like opptatte av å dokumentere barten gjennom donasjonssiden kan man jo lure på, men de har i hvert fall sørget stor oppmerksomhet. Dette har blant annet resulter i en «bartetrend» blant politikere, kjendiser og folk flest.  Den danske filosofen Søren Kierkegaard omtalte ofte «spissborgeren». Spissborgeren lever i komfort og vane, og holder seg helst likegyldig til det meste. En slags kameleon i bybildet. Nordmenn kan ofte tolkes som spissborgere. Når «alle» skal gro bart, da kan også spissborgeren tillate seg å gå ut av komfortsonen. Men hva skjer når en trend dabber av?  Man risikerer at også engasjementet blant folk flest forsvinner. Å basere støtte til en sak på noe som er så trendbasert som ansiktshår kan i lengden være utfordrende.

En «hype»?

I figuren under ser vi hvor mye ordet «movember» har blitt nevnt i norsk media siden 2012 i november. I skrivende stund er vi midtveis i november og kan telle 145 treff. Nå er det så klart ikke sånn at treff i media avgjør hvorvidt Movember er en hype eller ikke, men dette er en indikator på at interessen faller.

Graf som illustrerer utviklingen av movember-bølgen siste 4 årene med topp i 2013 og med fallende kurve siden.
Tall hentet fra Retriever

Videreføring

Barten har blitt Movember sitt varemerke. Men vet egentlig folk hva Movember Foundation faktisk driver med? Har Movember for nordmenn flest egentlig vært noe mer enn en kortvarig bartetrend? For at Movember ikke bare skal bli en «hype» kreves det videreføring av konseptet. Det er ingen tvil om at Movemberbevegelsen er et viktig engasjement, men selv gode ideer krever fornying. Så er det kanskje verdt å spørre seg om promotering av maskulinitet er veien å gå videre i et arbeid for bedre psykisk helse blant menn …

Dette innlegget er skrevet av: