Kommersielle samarbeid i sosiale medier – dette bør virksomheten din satse på i 2023

I 2022 koblet PR-o en rekke virksomheter opp med profiler på ulike plattformer i sosiale medier. Dette skal vi fortsette med, og vi skal satse på videoinnhold for størst mulig suksess.

 I PR-o jobber vi blant annet med å utvikle konsepter, som gir kundene våre muligheten til å treffe målgruppen sin via plattformer og universer de vanligvis kanskje ikke er synlig i. Da tyr vi til profiler i sosiale medier, som da vi koblet høytalerselskapet Sonos med Julies Matblogg – et prisbelønnet samarbeid på Instagram.

I 2023 skal vi fortsette og satse mer på synliggjøring av virksomhetene vi jobber med, og innholdet skal tilpasses Snapchat, Instagram og TikTok. Dette er plattformer som prioriterer og løfter frem videoinnhold, som har vist seg å skape stort engasjement og organisk spredning. Vi vil også dyrke langsiktige samarbeid, som vi ser er fellesnevneren i flere av suksess-samarbeidene vi gjør i SoMe.

Vi har snakket med tre av managementene, som huser profiler vi benytter oss av. De støtter oss, når vi sier at videoinnhold er veien å gå i 2023.

     Vilde Kristine Darvik, kreativ leder, Max Social

 –  Hvilke plattformer og type profiler skyter fart inn i 2023?

– TikTok og Snapchat, helt klart! Det fantastiske med TikTok er at talenter kan vokse fort, og det fører til at det hver dag dukker opp nye, spennende internettstjerner. Man må kunne lage godt videoinnhold for alle målgrupper for å være relevant i 2023. De som ikke klarer å tilpasse seg følgernes ønsker, vil falle fort fra tronen.

 

– Hva bør merkevarene få øynene opp for og hvorfor?

– Nisjer på sosiale medier! Videoplattformene er designet for at subkulturer skal blomstre, og det er her man som brand vil være til stede for riktig målgruppe. Det vil være mindre viktig å bruke store livsstilsprofiler, som snakker til et bredt publikum. Merkevarer bør prioritere å være «top of mind» hos konkrete, smale målgrupper på tvers av generasjonene. Det vil også være viktigere enn noen gang å bygge egne kanaler.

 

– Hva tar vi med oss av lærdommer fra 2022?

– Unge bruker TikTok som søkemotor på lik linje som Google. Hvis bedriften din ikke er på TikTok, vil man gå glipp av mange potensielt nye kunder. Derfor må man prioritere å ha egen TikTok-kanal. Her er det kvantitet som skal prioriteres, ikke kvalitet. Vis frem hvem dere er, og hva dere tilbyr. Bli kjent med TikTok, og blend inn med resten av innholdet. Mitt råd er å kombinere influenser-kjøp med produksjon av snutter til egen bedriftskanal. Profiler er innholds-eksperter, og som regel mye billigere å kjøpe innhold av enn profesjonelle produsenter.

 

– Hva mener du definerer et vellykket samarbeid? 

– Jeg jobber med influensere, og det er én ting som går igjen i hvert suksess-case: Merkevaren stoler på influenseren, og lar hen lage innhold med sin egen tone of voice. Da blir innholdet troverdig og underholdene – en magisk kombo!

 

Caroline Kvamme, CEO i Adsales

 Hvilke plattformer og type profiler skyter fart inn i 2023?

– Vi ser uten tvil at TikTok har tatt store steg det siste året og regner med at både TikTok i seg selv og profiler som gjør det godt der vil ha en fordel i 2023. Snapchat er også verdt å nevne, og er på god vei mot å konkurrere med Instagram med tanke på hvor annonsørene legger igjen pengene sine. Profiler som er aktive på Snapchat og bruker det mediet for alt det er verdt, vil kunne nyte godt av det. I disse kanalene gjelder det å ha en egenart og noe på hjertet. Det kan være matlaging, dansing, strikking, mote – hva som helst, men du må ha et budskap. Det har vært trenden de siste årene og fortsetter inn i 2023.

 

– Hva bør merkevarene få øynene opp for og hvorfor?

– Det har alltid vært viktig at merkevarene tenker over hvem de knytter til seg av influensere, og med dyrtid er det enda viktigere å plassere markedsføringsbudsjettet riktig. Her håper vi at merkevarene også kan lytte til influensere og byråer om hva slags kampanjer som lønner seg, timing for kampanjer og lignende. Vi jobber med hvordan engasjementet oppfører seg hver eneste dag og har ofte ideer og erfaringer omkring dette.

 

– Hva tar vi med oss av lærdommer fra 2022?

– Det siste året har vist oss at selv en bransje i så stor vekst må passe på å ikke bli for grådig. Jeg er en forkjemper for å jobbe tettere og smartere med kundene våre, slik at vi bygger bærekraftige samarbeid og kampanjer som kan vare i lang tid.

 

– Hva mener du definerer et vellykket samarbeid? 

– For oss er det en vellykket kampanje, når vi har gjort et godt forarbeid slik at influenseren har best mulig forutsetninger for å skape en god kampanje, som konverterer den omsetningen eller trafikken som kunden hadde kommunisert at de hadde mål om. Da blir det enkelt for oss som byrå å gjøre etterarbeidet, og forhåpentligvis booke langsiktige samarbeid som igjen er ønskelig for alle parter.

Elisabeth Johnsrud, Kommersiell rådgiver i Egmont PEOPLE

– Hvilke plattformer og type profiler skyter fart inn i 2023?

– Definitivt TikTok – jeg tror på en eksplosiv vekst! Det virker som om vi er ferdige med «perfekt» innhold. Nå vil se ting som er mer nedpå.  Det virker også som kvantitet trumfer kvalitet. Når det gjelder profiler, tror jeg på unge, gode innholdsskapere og historiefortellere.

 

– Hva bør merkevarene få øyene opp for og hvorfor?

– Det å by på verdi i innholdet. Vi ønsker å bli underholdt, inspirert og å lære noe av merkevarer. Ikke bare se produktbilder og -informasjon. Jeg håper at merkevarer tør å være mer lekne og mindre høytidelige.

 

– Hva tar vi med oss av lærdommer fra 2022?

– Ting endrer seg raskt, og det vil nok bare fortsette i en eksponentiell fart framover. Det betyr at det som trender nå, ikke er det samme som vil fungere om to måneder.

 

– Hva mener du definerer et vellykket kommersielt samarbeid?

– God forventningsavklaring, tydelige KPI-er, kreativ frihet og gjensidig tillit.

Dette innlegget er skrevet av:

Case