Hvilke råd skal du lytte til, når alle gir samme råd?

Hvem skal du høre på når bransjeglidningen er komplett, og alle tilsynelatende gir de samme rådene og leverer de samme tingene? Kanskje er det da du skal lytte mest til deg selv?

Hvem skal du høre på når bransjeglidningen er komplett, og alle tilsynelatende gir de samme rådene og leverer de samme tingene? Kanskje er det da du skal lytte mest til deg selv?

Det pågår en voldsom bransjeglidning i stort ett hele byråbransjen. Reklamebyråer er blitt PR-byråer, mediebyråer leverer kreative løsninger og produksjon, PR-byråene går reklamebyråene i næringen og alle lever av sosiale medier og innholdsmarkedsføring. Midt oppe i det hele står annonsørene og kommunikasjonsfolkene og lurer på hvem de skal forholde seg til når.

Skap prestisjefritt samspill

Sannheten er at magien som oftest oppstår når du klarer å optimalisere samspillet mellom disse miljøene, og utnytte spisskompetansen de besitter. Det handler om god prosessledelse og evnen til å få de ulike miljøene til prestisjefritt å jobbe mot de samme målene. Sammen og ikke hver for seg.

Med fokus på målene blir alt enklere

Markedsføring er enkelt, men allikevel komplisert. I sin enkleste form handler det om budskap og distribusjon. Et relevant budskap som aller helst skal skape engasjement, gitt at det distribueres i kanaler som når målgruppen din i rett modus. Og der ble det med ett komplisert. Det kanskje viktigste er målfokuset – både internt og overfor samarbeidspartnerne dine. Dersom du ikke mister målene av syne, blir prosessen enklere. Lytt mest til byråene som er opptatt av forretningsmålene dine, og som er opptatt av å finne de mest effektive veiene dit. Og når du først har valgt å benytte rådgivere skader det ikke å velge rådgivere som tør å utfordre deg, og ikke velge de som forteller deg det du allerede vet, eller det du vil høre.

Den viktigste suksessfaktoren er deg

Så hvem skal du la sitte i førersete? Der skal du sitte. Det er du som er tettest på problemstillingene og målene. Det er du som må lede prosessene slik at de bringer deg dit du skal. Det er du som må stille krav, gjøre de viktigste prioriteringene og fravalgene. For det er garantert mer som skal velges bort enn faktisk velges. Du er den rettet til å gasse og bremse, og styre til høyre eller venstre.

Er det betalte eller fortjente viktigst?

Hvem som skal være din tetteste samarbeidspartner avhenger av oppgaven, og hvilke kanaler og virkemidler som antas å ha den viktigste rollen. I noen tilfeller vil det være reklamebyrået, fordi den betalte distribusjonen er viktigst. I andre tilfeller kan det være PR-byrået, fordi kommunikasjonen er avhengig av å bli videreformidles av andre, for å skape fortjent oppmerksomhet. Har du valgt rett byråer er de alle dyktige historiefortellere. Men de har gjerne en litt ulik tilnærming, og ulike verktøy i skuffen. Og uansett hvem du velger til å sitte sammen med deg i forsetet, er det viktig at alle involverte sitter i samme bil.

Ta konsekvensene av målingene

Til sists er det viktig å huske at det som var den korteste veien i går, ikke nødvendigvis er det rette veivalget i dag eller i morgen. Derfor er måling viktigere enn noen gang. Mål kontinuerlig, og ta konsekvensene av svarene målingene gir.