Dystert nyhetsbilde i årets første halvdel

Bilde: US Federal Government, Wikipedia Commons.

Det er ikke overraskende terror som gjør mest inntrykk i årets andre kvartal. I tillegg har langrenn, Syriakonflikten og internasjonal politikk preget nyhetsbildet i årets seks første måneder.

Det er Donald Trump som har generert flest omtaler. Den amerikanske presidenten har sørget for hele 39 000 omtaler. Bare i løpet av andre kvartal har Trumps påfunn gitt 21.000 medieomtaler, mens neste på listen er terroren i Manchester med 4662 omtaler. Ikke langt bak finner vi presidentvalget i Frankrike med 4613 omtaler.

– Dette er det tredje kvartalet Donald Trump topper listen i undersøkelsen. Denne gangen ser vi også at hele 82 prosent sier de blir triste eller opprørte av Trump-omtalen. Vi har hele tiden visst at Trump vekker sterke følelser hos folk, men at over 80 prosent er samstemte overrasker, sier Guro Lindebjerg, analysesjef i Retriever.

Terror i media
Terror i henholdsvis Stockholm, Manchester og London har gjort inntrykk i årets andre kvartal. Hele 7 av 10 sier at terroren i London har gjort inntrykk, og 2 av 3 oppgir at terroren i Manchester har gjort inntrykk. Angrepet i Stockholm sier halvparten har gjort inntrykk på dem. Blant disse sakene finner vi også storbrannen i London med 67 prosent.

– Årets andre kvartal har vært preget av mange dramatiske hendelser. Terror i nære land og byer gjør så klart sterkt inntrykk, spesielt London som er en norsk reisefavoritt, sier rådgiver i PR-operatørene, Nikolai Riibe.

Macron eneste lyspunkt
Det er presidentvalget i Frankrike som har gjort flest glade i andre kvartal 2017. 46 prosent svarer nemlig dette. Donald Trump har gjort 8 av 10 nordmenn triste eller opprørte. I årets første kvartal var det derimot flere lyspunkt, som for eksempel VM på ski som gjorde like mange glade som Donald Trump gjorde folk triste.

– I forkant av det franske presidentvalget var det knyttet stor spenning til duellen mellom karismatiske Emmanuel Macron og omstridte Marine Le Pen. At Macron stakk av med seieren er nok mye av årsaken til at det franske valget gjorde nordmenn glade, i et ellers dystert nyhetskvartal, sier Riibe.

Fornøyde med dekningen
Det er terroren i Manchester, storbrannen og VM på ski hvor vi er mest fornøyde med dekningen. 2 av 3 sier dekningen på sakene fra Storbritannia har vært god, mens 8 av 10 sier de er fornøyde med dekningen av ski-VM fra Lahti.

– Det har vært flere store hendelser, spesielt i siste kvartal, som alle har preget nyhetsbildet. De fleste i undersøkelsen vår oppfatter mediedekningen av toppsakene som ganske god, med unntak av flyktningstrømmen, som nok har forsvunnet litt blant de andre hendelsene, sier Lindebjerg.

 Topp 18 saker for første halvår 2017*                                                                                                

Donald Trump (uttalelser, statsbesøk og sparking av FBI-sjef) 39361
Flyktningstrømmen 12268
Krig i Syria 7301
Terror i Manchester 23. mai 4662
Presidentvalg i Frankrike 23. april og 7. mai 4613
Dopingsak mot Johaug 4526
VM på ski 4368
Terror i Stockholm 7. april 4228
Tour de ski 3947
Ulvedebatt 3630
Jensen-saken 3469
Kvinnedagen 2625
Boligprisene 2302
Opprør mot Rema 1000 2089
Terror i London – London Bridge 3. juni 1733
Nyvalg i Storbritannia 8. juni 1642
Storbrann i Grenfell Tower – London 14. juni 1588
Johaug-saken 1524

 

*= Kilde: Retriever.

Om undersøkelsen
AgendaTracker-undersøkelsen kartlegger hvilke mediesaker nordmenn har fått med seg og hvordan de reagerer på dem. Den gjennomføres hvert kvartal blant et representativt utvalg nordmenn. Respondentene rangerer nyhetssaker etter hvor stort inntrykk de har gjort og hvor triste, opprørte eller glade sakene har gjort dem. Prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, medieanalysebyrået Retriever og meningsmålingsinstituttet YouGov.

Innlegget er skrevet av: