Donald Trump hetere enn rekordvarmen

Foto: Wiki Commons

AgendaTracker Q2 2018: Rekordvarme har så langt ført til skogbrann flere steder i landet, noe som også har ført til betydelig spredning i media. Det er likevel Donald Trump som sørger for mest dekning og sterkest inntrykk viser ferske tall fra AgendaTracker, et samarbeid mellom Retriever, PR-operatørene og YouGov.

– Donald Trump har vært aktuell i nærmest alle internasjonale saker på topplisten dette kvartalet. Videre har vi også registrert noen nasjonale saker som har fått mye oppmerksomhet. Skogbrann, rekordvarme og storstreik i NRK har definitivt vært populære temaer i mediene den siste tiden, sier fungerende analysesjef i Retriever, Sigmund Wøien.

NRK-streik ga rekordgjesp

Kun 13 prosent sier NRK-streiken gjorde inntrykk på dem og hele 48 prosent sier de har reagert nøytralt på dekningen i media. Det er flest nøytrale inntrykk av alle saker på kvartalets topp-ti-liste.

– Det er oppsiktsvekkende at en så stor streik ikke har vekket mer følelser blant folk enn dette. Det kan tyde på at de streikende ikke har vært gode nok på å synliggjøre budskapet sitt, sier rådgiver i PR-operatørene, Nikolai Riibe.

Fotball-VM best dekket

Hele 83 prosent mener at fotball-VM har blitt godt dekket. Videre sier 6 av 10 at rekordvarmen og skogbrannfaren har hatt tilsvarende god dekning, mens kun 26 prosent mener at dekning av atomavtalen med Iran har svart til forventingene. Halvparten av oss er fornøyde med dekningen av Donald Trump.

– Det er ikke overraskende at folk opplever dekningen av fotball-VM som såpass god, med hele 6638 artikler i løpet av et veldig kort tidsrom. Mye tyder på at vi heller ikke får nok av kontroversielle politikere, og bare 50 prosent mener dekningen av Donald Trump har vært bra nok, sier fungerende analysesjef i Retriever, Sigmund Wøien.

Kim Jong-un og fotball mest populært

Hver fjerde nordmann oppgir at nyheter knyttet til Kim Jong-un i andre kvartal har gjort dem glade. Samtidig sier bare 7 prosent det samme om USAs Donald Trump. Ikke overraskende er fotball-VM den desidert største gladsaken de siste månedene, hvor 8 av 10 stiller seg positive.

– At hver fjerde stiller seg positiv til artikler om Kim Jong-un kan tolkes som en kobling til det historiske møtet med Donald Trump i Singapore. Samtidig genererer Donald Trump selv ikke i nærheten av like mye positiv oppmerksomhet. Dette kan skyldes at han har vært kontroversiell på flere fronter den siste tiden, sier rådgiver i PR-operatørene, Nikolai Riibe.

Toppsaker Q2 2018*

Donald Trump 10928
Rekord-varme og skogbrannfare 7655
Krigen i Syria 7642
Fotball-VM 6638
Kim Jong Un 4612
Flyktningstrømmen 3777
Handelskrig 2337
Atomavtale Iran 2305
Metoo 2296
NRK-streik 2063

*= Kilde: Retriever.

Om undersøkelsen

AgendaTracker-undersøkelsen kartlegger hvilke mediesaker nordmenn har fått med seg og hvordan de reagerer på dem. Den gjennomføres hvert kvartal blant et representativt utvalg nordmenn. Respondentene rangerer nyhetssaker etter hvor stort inntrykk de har gjort og hvor triste, opprørte eller glade sakene har gjort dem. Prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, medieanalysebyrået Retriever og meningsmålingsinstituttet YouGov.

Dette innlegget er skrevet av:

Case