chiquita bloggere

Rosa-blogget seg inn i butikkhyllene

Da Chiquita ønsket å komme inn på det norske markedet med en ny smoothies-serie var det største hinderet å få distribusjon til butikkene. Løsningen ble å fronte produktet gjennom rosa-bloggere, for å påvirke beslutningstagere gjennom sosiale medier.

Skroll ned

Da Chiquita ønsket å komme inn på det norske markedet med en ny smoothies-serie var det største hinderet å få distribusjon til butikkene. Løsningen ble å fronte produktet gjennom rosa-bloggere, for å påvirke beslutningstagere gjennom sosiale medier.

Utgangspunkt

Chiquita er en av verdens største fruktprodusenter, men er kanskje mest kjent for sin bananproduksjon. Et viktig vekstområde internasjonalt har vært bearbeidede produkter, salater, frukt i snack-porsjoner og smoothies.

Da selskapet høsten 2009 ønsket å lansere en serie smoothies-produkter i Norge, sto de overfor en todelt utfordring: Begrenset tilgang på plass i norsk dagligvarehandel og en kategori som mange allerede konkurrerte om.

Skulle produktet i det hele tatt ha en sjanse på det norske markedet, måtte det få bedre distribusjon og da spesielt gjennom de fire kjedene som utgjør brorparten av norsk dagligvare – og det raskt. Samtidig opplevde Chiquita en klassisk Catch 22-situasjon som plager mange internasjonale merkevareselskaper: Størrelsen på markedsbudsjettene er avhengig av hvor stor distribusjon man har klart å skaffe, mens handelen ofte ikke ønsker å selge nye produkter hvis investeringene i markedsføring er små.

Gjennomføring

De såkalte rosabloggerne, unge kvinner i alderen 14–25 år, som skriver om dagliglivet sitt, er en gruppe som i stor grad dominerer den norske bloggsfæren. Innholdet er preget av snakk om livsstils- og forbruksartikler, ofte mote og mat (ofte ulike dietter), bloggernes opplevelser samt noen små refleksjoner knyttet til det som er viktig for tenåringsjenter.

Chiquita lot fire slike bloggere fronte hele kampanjen med slagordet ”velg frukt” med alt det medførte av skolering, fotoopptak, reklameproduksjon og mediekontakt. De skulle fronte produktet og får eierskap til kampanjen, ikke bare noen produkt-prøver i håp om tilfeldig omtale. De fikk heller ingen honorarer i normal forstand.

Bloggerne ble nøye kartlagt for å finne gode og sunne rollemodeller. De ble skolert av en ernæringsfysiolog som også hjalp til med å svare på de mange vanskelige spørsmålene om kosthold bloggerne fikk fra sitt publikum. Bilder og film fra fotoopptaket ble brukt både av bloggerne og tradisjonelle medier.
Det ble laget en rekke ulike annonseløsninger, som først og fremst skulle benyttes i en webkampanje som blant annet ble koblet sammen med en Chiquita- og smoothiesrelatert quiz, der leserne kunne sjekke om de var A-, B- eller C-mennesker og hvilket kosthold som passet til hver type.

Siden en viktig del av strategien var å synliggjøre dette som en spennende og annerledes måte å jobbe med markedskommunikasjon, ble bloggerne aktivt involvert i ulike mediefremstøt mot nyhets-, livsstils- og fagpresse.

Resultat

Kampanjen bar frukter, i alle ordets betydninger. Tiltakene var blitt fanget opp av beslutningstakere i handelen, og Chiquita klarte å få på plass en ny runde med samtaler. ICA besluttet å ta inn produktet, og den nasjonale distribusjonen økte dermed med nesten 70 prosent.

NorgesGruppen kom også på banen og ga etter lang ventetid ble det endelig grønt lys for distribusjon. Dette var også en av stedene hvor bloggernes publikum hadde vært mest aktive med å be om å få produktet inn i sortimentet.

Med økt distribusjon er produktet sikret en fremtid på det norske markedet. Dette åpner også for større kommunikasjonsinvesteringer, som igjen kan befeste posisjonen ytterligere.

Teamet

Trenger du hjelp til en produktlansering?

Her finner du alle våre ansatte.

Case