Fire PR-trender som vil prege 2013

Vi ser på de store linjene innen faget vårt, og presenterer her fire PR-trender vi tror kommer til å prege året som kommer.

I det vi er i ferd med å avrunde 2012, henter vi frem den gamle spåkula for å se om vi kan si noe fornuftig om året som står for døren. Det å predikere fremtiden er ingen enkel øvelse, men vi gjør vårt beste for å si noe om i hvilken retning PR-faget vil bevege seg i 2013.

Aina Lemoen Lunde er kreativ leder i PR-operatørene. Hun trekker frem fire trender innen PR- og markedsføring hun tror kommer til å prege året som kommer.

Content based marketing
Dette begrepet peker til kunsten å kommunisere med omverdenen, uten å selge. I alle fall ikke i utgangspunktet. I stedet skaper og distribuerer man relevant og verdifullt innhold til kundene og andre interessenter, selvfølgelig med et langsiktig men sekundært mål om å øke profitten.

– Virksomhetene blir på mange måter sine egne, små mediehus, gjennom å tilby innhold av reell verdi. Content based marketing er drevet frem av stadig billigere teknologi, som også har blitt lettere å håndtere, sier Lemoen Lunde.

Ifølge Lemoen Lunde ligger utfordringen i å tilby kundene informasjonen de etterspør, når de ønsker den, samtidig som man gjør innholdet interessant nok til at folk ønsker å komme tilbake. Coca-Cola er et eksempel på en virksomhet som har omfavnet content-trenden. Innholdet på selskapets globale nettside presenteres nå som en nettavis.

Skjermdump fra http://www.coca-colacompany.com/

Engaging
Dette er kommunikasjon gjennom å involvere kundene i alt fra produktutvikling til å skape og dele kommunikasjonen.

– Dette er egentlig ikke noe nytt fenomen, men i 2013 har det blitt såpass testet ut at det kan føles trygt for det store flertallet å forsøke og slippe kundene til, sier Lemoen Lunde.

Da Scandic åpnet sitt nye konferansehotell på Fornebu, inviterte de til en idédugnad, der lokalbefolkningen kunne komme med forslag til hva det nye hotellet kunne gjøre for lokalmiljøet.

Et internasjonalt eksempel på engaging finner vi hos burgerkjeden McDonalds, som i forbindelse med 40-årsjubileet i Tyskland skapte det som angivelig var den første crowdsourcede burgeren. Gjennom en ”burgergenerator” på nett, kunne folk lage og markedsføre sin egen burger. Den burgeren som fikk flest stemmer, ble plassert på McDonalds’ meny.

– Jeg forventer å se flere kampanjer og prosjekter med sterke innslag av forbrukerinvolvering i året som kommer; kanskje så mye at enkelte kundegrupper rett og slett blir utmattet og lei. Men jeg tror den store majoriteten fortsatt synes det er spennende å bli involvert, sier Lemoen Lunde.

Les også: Markedsføring som flytter makt

Real time marketing
Beste norske oversettelse er sanntidsmarkedsføring, som handler om evnen til å agere på de mulighetene og utfordringer som dukker opp fortløpende. Real time marketing har vokst frem som følge av de voldsomme endringene i mediehverdagen.

Vi har tidligere omtalt gode eksempler på hvordan virksomheter kan profittere på å følge med på det som skjer i omgivelsene rundt.

Et ferskt eksempel er VG, som etter at mediene satte søkelys på ensomhet i julen, etablerte tjenesten Julesentralen, hvor folk som er ensomme kan finne dem som har ekstra plass rundt julebordet.

Skjermdump fra http://www.vg.no/spesial/2012/julesentralen/

– Det handler om å reagere på muligheter som oppstår, når de oppstår. For PR-bransjen er dette en velkjent måte å jobbe på, siden vi følger mediedøgnet og er vant til å kaste oss rundt. Utfordringen er større for virksomheter som er mer tungrodde, samt for byråer som er vant til virkemidler med mer forutsigbarhet. Real time marketing krever en annerledes mentalitet, sier Lemoen Lunde.Empowerment
Dette er en trend som preger all kommunikasjon, og handler om å selge gjennom og få forbrukeren til å føle seg bedre – altså «empowered» – heller enn å spille på usikkerhet og mangler i tilværelsen. Empowerment kan også handle om å gjøre forbrukerne mer handlekraftige og hjelpe dem å nå sine mål.

– Der man tidligere gjerne fyrte opp under usikkerheter og mangler hos forbrukerne, for å stimulere til kjøp, går man nå motsatt vei. Man vil heller bidra til å løfte forbrukeren, sier Aina Lemoen Lunde.

Nike er blant dem som har gjort seg bemerket med empowerment-marketing. I forbindelse med OL i London denne sommeren, lanserte sportsgiganten kampanjen «Find your greatness», hvor en av reklamefilmene viser en overvektig 12-åring som er ute og jogger.

Nikes nye frontfigur overrasket og sjarmerte en hel verden, og kampanjen høstet lovord blant annet Haakon B. Schrøder i Playground.

– Jeg synes det er en av de bedre reklamene jeg har sett. Den peker på et av de største problemene vi har i samfunnet i dag. Det er en elegant og brutal virkemidddelbruk, sa Schrøder den gang til NRK.

Les også: Fem ting å tenke på når du planlegger markeds-PR i 2013.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?
Klikk her

Er du interessert i å motta pressemeldinger fra oss på vegne av våre kunder? Meld fra fra hvilke områder du er interessert i.
Klikk her

pr-o
  • PR-operatørene
  • Møllergaten 8, 3. etasje
  • N-0179 Oslo
European Excellene Awards utmerkelse

Vinner av European Excellence
Awards 2009, 2010, 2011 og 2012

Gullkorn utmerkelse

Vinner av Gullkornprisen
2007, 2008, 2009, 2011 og 2014

Certificate of Excellence i Sabre Awards 2012 og 2015

Sertifisert av Det Norske
Veritas

FB LI TW YT

PR-operatørene
Møllergaten 8, 3. etasje
N-0179 Oslo
Tlf.:+47 476 20 200